Zorunlu Deprem Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır?

Ülkemizin en üzücü doğal afetlerden biri olan deprem kuşağı üzerinde yer alması bu depremler sonrasında pek çok kişinin hayatını kaybetmesine yol açıyor. Şanslı olanlarımız ise hayatta kalmayı başarsak da deprem sonrası evlerimizin yıkılmış olması yüzünden çoğu zaman gidecek bir yer bulamıyor, akrabalarımıza gitmekten bile çekinir bile hale geliyoruz.

Sevdiklerimizi kaybetmenin acısı bir yandan devam ederken bir yandan da ortada kalmış olmanın verdiği acıyla tam anlamıyla hayata küsüyoruz.

Aslında zorunlu deprem sigortası yaptırarak, deprem sonrası evimizin gördüğü hasarın karşılanmasını sağlayabilmemize rağmen çoğumuz, zorunlu deprem sigortası yaptırmayı ihmal ediyoruz.

Peki, zorunlu deprem sigortası nedir? Nasıl yapılır?

DASK Nedir?

Ülkemizde devlet tarafından tüm bina sahiplerine zorunlu hale getirilen DASK; en genel tanımıyla binaları depremin olası zararlarından korumayı hedefliyor.

DASK poliçesini imzalamayan kişiler; deprem sonrası evleri hasar gördüğünde bu durumda hiçbir hak iddia edemiyorlar. Yani devlet, düzenli olarak DASK primlerini yatırmayan kişilere deprem sonrasında herhangi bir konut temin etme zorunluluğunu kendinde görmüyor.

Önerilen İçerik :   Bireysel Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?

Bu yüzden de deprem sonrası devlet yardımıyla ev sahibi olmak ve hayatına kaldığı yerden devam etmek isteyen bireylerin muhakkak DASK poliçesi imzalamaları ve poliçe primlerini zamanında ödemeleri gerekiyor.

Kısacası zorunlu deprem sigortasının diğer adıyla DASK’ın gelen son yasayla tüm binaların sahip olması gereken bir sigorta çeşidi olduğunu söyleyebiliriz.

DASK Nasıl Yapılır?

Zorunlu deprem sigortası yaptırabilmeniz için öncelikle bir sigorta şirketine giderek, DASK sigortası yaptırmak istediğinizi belirtmeniz ve sigorta şirketinin sizden istediği belgeleri zamanında şirkete teslim etmeniz gerekiyor.

Sigorta şirketleri tarafından sizden istenen belgeler arasında TC kimlik numaranız, vergi numaranız, tapu bilgileriniz, binanın mevcut hasar durumu(hasarlı,hasarsız vb.), binanın toplam kat sayısı vb. bilgilere dair belgeler bulunuyor.

Bu belgeleri tam anlamıyla toparlayıp sigorta şirketine teslim ettikten sonra DASK poliçesini imzalayabiliyorsunuz. Dilerseniz, bulunmasını istediğiniz bazı ek teminatları da belirli bir prim ödemek karşılığında DASK poliçesine eklettirebiliyoruz.

Ülkemizde DASK poliçe primlerinin belirli bir bölümünün devlet tarafından karşılanması ile herkesin DASK sigortasına sahip olması amaçlansa da maalesef ki bu sigorta, halkımız tarafından yeterli ilgiyi görmüyor.

Önerilen İçerik :   Kasko Poliçesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Halkı DASK yapmaya yönlendirmek amacıyla devlet, zorunlu deprem sigortası bulunmayan yeni binaların tapu tescil işlemlerini gerçekleştirmeme, bu binalara elektrik ve su vermeme gibi cezai yaptırımlar uygulasa da yine de tüm bu uygulamalardan istenilen sonuç hala alınmış değil!

Özellikle birinci, ikinci ya da üçüncü deprem kuşağında yaşıyorsanız, kendinizin ve sevdiklerinizin hayatını riske atmamanız adına mutlaka en kısa sürede DASK yaptırmanızı öneriyoruz.

 

ETİKETLER :

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın