VİOP Nedir?

VİOP, açılımı vadeli işlem ve opsiyon piyasası olan Borsa İstanbul üzerinden alınıp satılabilen bir yatırım aracı olarak tanımlanabilir. VİOP’da hemen işin içine girmeden bir demo yani deneme hesabı oluşturarak piyasayı daha rahat tanıma imkânı alabilirsiniz. Bu deneme hesabı sayesinde piyasada bulunan enstrümanların hepsi hakkında bilgi alabileceğiniz gibi aynı zamanda bütün hizmetler hakkında da bilgi alabilirsiniz. Bu hesap aslında bir çeşit simülasyon programıdır. Yani elinizde bulunan bir çeşit sanal parayla deneme yanılmalar yaparak siz de piyasayı rahatlıkla tanıyabilirsiniz. Yani VİOP deneme hesabı kurmanın asıl amacı budur. Üstelik VİOP deneme hesabı kullanması ve kayıt olması tamamen ücretsiz olan bir hizmettir.

VİOP

İçerik:

VİOP Başlangıç Teminatı Nedir?

Başlangıç teminatı VİOP üzerinde bir sözleşme almak için bulundurmak zorunda olduğunuz miktara verilen isindir. Mesela bir X firmasında bir vadeli işlem sözleşmesi ile pay almak istiyorsunuz diyelim. Bu ürünün başlangıç teminatı 100 TL, sözleşme büyüklüğü ise 1000 TL olsun. Bu X firmasının bir sözleşmesini almak için ödemeniz gereken bedelin 100 TL olduğunu belirtir.

Kaldıraç Nedir?

Yukarıda bir rastgele X firmasından 100 TL ye bir sözleşmeyi nasıl alabileceğinizi anlatmıştık. Bu yolla 100 TL ye pay alarak 1000 TL lik bir pay hisse senedine yatırım yapmış oldunuz. Bu 1000 TL lik kısmının nasıl hesaplandığı konusuna gelirsek şu şekilde açıklayabiliriz. Başlangıç teminatı ile ne kadarlık yatırım yapabileceğinizi belirleyen orana kaldıraç deniyor. Sözleşme büyüklüğünü, başlangıç teminatına bölerek bu kaldıraç oranını hesaplayabiliyoruz. Bahsettiğimiz firmanın sözleşme büyüklüğü 1000 TL, bir adet sözleşme bedeli de 100 TL idi. Bu firma için kaldıraç oranını hesaplamak istesek 1000/100 işleminden kaldıraç oranının 10 olduğunu buluruz. Aslında kaldıraç oranı yatırdığınız paranın kaç katına kadar işlem yapabildiğinizi belirten orana denir.

Nakdi Uzlaşma Nedir?

Örneğin bir iş adamı olduğunuzu düşünelim. Bu iş adamı örneğin bir ay vadeli bir 1025 TL lik bir sözleşme satın alıyor. Eğer örnek olarak kaldıraç oranı 10 olan bir hisse olsun. İş adamının ödeyeceği bir hisselik ücret 102.5 TL olacak. Bu sayede bu iş adamı vade bittiğinde tüm ürünü 1025 TL ye satın alacağını garantiliyor. Ama eğer vade bittiğinde ürünün fiyatları sözleşmede belirtilen fiyattan daha yükseğe çıkarsa ne olur? Mesela vade bittiğinde bu ürünün fiyatı 1100 TL ye çıktıysa bu durumda iş adamının elindeki sözleşmenin değeri 102,5 TL’den 177,5 TL’ye çıkarak adama 75 TL kadarlık bir kar edilmiş demektir.

Önerilen İçerik :   Borsa.net ile Canlı Piyasa Takip Ekranı

ETİKETLER :

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın