Şirket Kurma Masrafları Nelerdir?

Çoğumuz, kendi şirketimizi kurarak, kendi işimizin patronu olmayı istesek de maalesef ki şirket kurma aşamaları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımız ya da maliyetlerin altından bir türlü kalkamayacağımızı düşündüğümüz için bu girişim fikrimizden vazgeçiyoruz.

Çevremizde bize yol gösterebilecek biri olmadığı zamanlarda tek başımıza şirket idare edemeyeceğimize inanıyor ve bazen de sırf bu düşüncemiz yüzünden yeterli sermayeye sahip olsak bile şirket kurmak yerine başkalarının şirketinde çalışmayı sürdürüyoruz.

Şirket kurma masrafları nelerdir? başlıklı yazımızda şirket kurma aşamasında sizi bekleyen temel giderler hakkında sizleri kısaca bilgilendirmek istedik.

İşte, şirket kurma giderlerine dair bilmeniz gereken o ayrıntılar:

Şirket kurma maliyetlerinin kuracağınız şirketin tipine ve şirketi hangi şehirde kurmayı planladığınıza göre değişiklik gösterdiğini söyleyebiliriz. Özellikle şirket giderleri arasında kabul edilen mali müşavirlik ve ticaret odası ücretleri, şehirden şehre farklılık arz edebiliyor.

Yani İstanbul’da şirket kurmak istediğinizde Konya’da kuracağınız bir şirkete göre daha fazla ticaret odası ücreti ödemekle yükümlü olduğunuzu ifade edebiliriz. Ancak aradaki bu gider farkının pek de yüksek olmadığını ve ödemeniz gereken toplam miktarın birbirine son derece yakın olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Önerilen İçerik :   Türkiye’de Franchising (Bayilik) Veren Firmalar

Peki, şirket kurma giderleri neler?

  • Aylık kira bedeli:

Aylık kira bedeli, kiralamayı düşündüğünüz ofis ya da şirkete göre değişiklik gösterebiliyor.  Örneğin bir giyim mağazası açmayı planlıyorsanız, küçük çaplı bir mağaza için ortalama 1.500-2000 TL arasında bir rakam ödemeniz gerekiyor.

Lüks bir semtte şirket kiralamak istediğinizde ise bu rakam 5.000-10.000 TL hatta daha üst rakamlarda bile seyredebiliyor.

  • Noter harcamaları:

Noterde yapılacak harcamalar arasında mali müşavir vekaleti, imza sirküsü, esas sözleşme onayı, müdür imza beyannamesi, ticari defter onayı gibi pek çok evrak için ödemeniz gereken bir maliyet bulunuyor.

Bu maliyetler 2018 yılı bazında değerlendirildiğinde ortalama 800 TL tutuyor. Yani noter harcamalarını da hiçbir şekilde küçümsememek gerekiyor.

  • Vergi dairesi harcamaları:

Kira için kefilli ve kefilsiz damga vergisi ödemeleri, toplamda 240 TL civarında tutuyor.

  • Ticaret odası ödemeleri:

Faaliyet belgesi ve sicil belgesi olarak 2 temel evrak harcamalarını kapsayan ticaret odası ödemeleri, 1010 TL’ye tekabül ediyor.

  • Banka ödemeleri:

Banka ödemeleri arasında ilk sırada kuruluş sermayesinin %25’inin bankaya yatırılması yer alıyor. Yani 10.000 TL bir sermaye ile şirket kurduğunuzda bunun 2.500 TL’sini bankaya yatırmanız gerekiyor.

Önerilen İçerik :   Twitch Para Kazanma Fikirleri

Rekabet kurulu ödemesiyle birlikte bu rakam, 2504 TL’ye yükseliyor. Ancak şirket kuruluşu tamamlandıktan sonra şirket sahiplerinin yatırdıkları kuruluş sermayesinin %25’ini bankadan geri çekme hakları bulunuyor.

  • Mali müşavire yapılacak harcamalar:

Mali müşavir harcamaları, şehirden şehre farklılık arz etse de asgari ücret tablosuna göre hazırlanıyor.

2018 yılı İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’na ödenmesi gereken rakam ise 510 TL civarında seyrediyor.

En genel hatlarıyla şirket kurma maliyetlerinin yukarıdaki gibi şekillendiğini ifade edebiliriz. Yukarıda 2018 yılı için limited şirket kuruluş maliyetlerine değinmeye çalıştık. Söz konusu anonim şirket kuruluş maliyetleri olduğunda yukarıdaki tablodan farklı bir gider tablosu ile karşılaşmanızın mümkün olduğunu ve yazımızın sadece bilgilendirme amaçlı olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz!

 

 

 

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın