Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi nedir?

Son dönemde haber sitelerini takip eden internet kullanıcıları hemen her gün zorunlu bireysel emeklilik sistemiyle alakalı içeriklerle karşılaşabiliyor. Başlıkta kullanılan “Zorunlu” ifadesi pek hoş durmadığı için insanlarda tedirginliğe yol açabiliyor. Çünkü özel sigorta şirketleri tarafından pazarlanan bireysel emeklilik planları bugüne dek hep gönüllülük esasına dayalıydı. Bayram değil seyran değil, o halde devlet neden bireysel emekliliği zorunlu kıldı? Bu soru sizin de aklınızı kurcalıyorsa, yazının devamında cevabını öğrenebilirsiniz.

İçerik:

Zorulu BES nedir, ne işe yarar?

Zorunlu Bireysel Emeklilik sistemi, sigortalı olarak bir işte çalışan veya çalışacak olan 45 yaş altındaki herkesin “zorunlu” olarak dahil olduğu bir programdır. Bu programla amaçlanan hedef, çalışanların emeklilik döneminde ek gelir elde etmesi ve çok daha feraha ermesi. Buna ek olarak halkın tasarruf etmeye teşvikiyle birlikte Türk ekonomisinin kırılganlıktan kurtulması da hedefleniyor.

Otomatik katılım söz konusu

45 yaşın altındaki özel sektörde çalışan kişiler ve tüm devlet memurları bu programa otomatik olarak katılıyor. Bireysel emeklilik sistemi hizmeti sunan firmalar Hazine Müsteşarlığı tarafından onaylanıyor ve işletmeler de bu firmalar arasından isteklerine göre bir seçim yapıyor.

Önerilen İçerik :   Bireysel Emeklilik Nedir? Nasıl Çalışır?

Kesintiler ne kadar?

Gelelim çalışanların en çok merak ettiği soruya: Maaşımdan ne kadar kesilecek? Tüm katılımcılar prime tabi gelirlerinin yüzde 3’ünü bireysel emeklilik programı kapsamında sigorta şirketine otomatik olarak ödüyor. Çalışanların yerine doğrudan işveren bu ödemeyi yaptığı için kişiler bu durumun pek de farkına varmıyor, ancak bordroya bakıldığında ne kadar kesinti yapıldığı öğreniliyor. Asgari ücretle çalışanlar için bu miktar 40 TL’ye tekabül ediyor. En fazla ödenebilecek zorunlu BES primi ise 321 TL olarak sınırlanmış.

Devlet desteği de var

Sigorta şirketine ödediğiniz zorunlu BES priminin yüzde 25 kadarını da devlet destek olarak ödüyor. Eğer çalışan zorunlu bireysel emeklilik programından çıkmazsa bir seferlik 1.000 TL tutarında nakdi destek yardımı da yapılıyor.

İki ay içinde çıkış mümkün

Zorunlu bireysel emekliliğe dahil olan çalışanların bu tartışmalı sistemden çıkmak için 2 ayları var. Bu süre zarfında ödemiş olduğunuz tüm primler 10 gün içinde banka hesabınıza geri yatırılır.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın