Altın Fiyatlarını Ne, Nasıl Etkiler?

7’den 70’ye çoğumuzun en çok tercih ettiği yatırım araçlarından biri olan, geleneksel bir yatırım yöntemi olarak hafızalarımıza kazanan altın fiyatları üzerinde hangi etkenlerin belirleyici rol üstlendiğini biliyor muydunuz?

Altın fiyatlarını nelerin hangi şekilde etkilediğini öğrendiğiniz takdirde altın yatırımlarınızı daha bilinçli bir şekilde gerçekleştirebilir; fırsatlardan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

Bu yazımızda altın fiyatlarını ne, nasıl etkiler? sorusunu yanıtlamak, bir diğer deyişle altın fiyatlarını etkileyen faktörlere değinmek istiyoruz.

İşte; altın fiyatlarını etkileyen faktörler listemiz:

  • Küresel enflasyon

Paranın alım gücünün ciddi anlamda düştüğü, yatırımcıların paralarını korumak amacıyla altına yöneldiği küresel enflasyon dönemlerinde altın fiyatları da doğru orantılı bir şekilde yükselişe geçer.

Küresel enflasyonun düşüşe geçtiği dönemlerde ise yatırımcıların paraya yönelmesiyle birlikte altın fiyatları da düşüşe geçer.

  • Reel faiz oranları

Altın fiyatlarını etkileyen bir diğer faktör olan reel faiz oranları; altının yatırım aracı olarak tercih edilip edilmemesi üzerinde oldukça etkilidir.

Altının hiçbir şekilde faiz getirisinin bulunmaması reel faiz oranlarının yüksek olduğu dönemlerde kişilerin yatırım aracı olarak parayı tercih etmesini beraberinde getirir. Bu durum da altın fiyatlarının düşmesi anlamına gelir.

Önerilen İçerik :   Altın neden değerlidir?

Tam tersi bir durumda yani reel faiz oranlarının düşmesi durumunda ise yatırımcılar; para yerine altına yönelir. Faiz oranlarının düşmesi ile paradan uzaklaşan yatırımcılar için altın satın almak daha cazip bir hale geldiğinden, artan altın talebine bağlı olarak altın fiyatları da tırmanışa geçer.

  • Belirsizlik ve istikrarsızlık

Ülke ekonomisinin yanı sıra siyasi politikalardaki istikrarsızlık ve belirsizlikler; yatırımcıların en güvenilir yatırım araçlarından biri olan altına yönelmelerine neden olur.

Başka alanlara yatırım yapma konusunda kafası karışan yatırımcılar; ülkede kaosun hüküm sürdüğü dönemlerde paralarını garanti altına almak adına altına çevirir.

Yani belirsizlik ve istikrarsızlık durumlarında altın fiyatlarında ciddi yükselmelere rastlanabilir.

  • Devlet rezervleri

ABD Merkez Bankası ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülke; altını bir rezerv olarak tuttuğundan; bu bankaların sattıklarından daha fazla altın almaya başlamaları altın fiyatlarının da direk olarak artması anlamına gelir.

Yani altın fiyatları üzerinde küresel güçlerin altına olan talepleri büyük bir rol oynar.

  • Parasal genişleme:

Altın fiyatlarını etkileyen bir diğer etmen olan parasal genişleme; en genel tanımıyla Merkez Bankalarının para arzını arttırmak amacıyla menkul kıymetlere yönelik olarak yatırım yapmalarını ifade eder.

Önerilen İçerik :   Dünyada En Çok Altın Hangi Ülkede?

Para arzını arttırmaya yönelik bu politika; faiz oranlarının aşağı inmesi ve altın alımının doğru orantıyla artmasını ve altın fiyatlarının yükselmesini sağlar.

 

 

ETİKETLER :

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın