Devlet İç Borçlanma Senedi Nedir?

Yatırımı düşünen yatırımcılar için pek çok seçenek mevcuttur. Kimi altın alıp birikimlerini değerlendirir, kimi dolara, euroya çevirerek birikimlerini değerlendirmeye çalışır. Bunlar en risksiz yatırımlar olarak halk tarafından uygulamada kullanılır. Biraz işin içine risk giren ancak daha fazla kazandıran bir yöntem ise borsalardır. Borsalarda yalnızca hisse senedi alım satım işlemi gerçekleştirilmez. Burada işlem gören araçlar arasında tahviller, bonolar ve poliçelerde bulunmaktadır. Bu araçların her birinin farklı bir işlevinin olması yatırımcılar için alternatif tercihler ve farklı yöntemler geliştirmelerine olanak sağlamaktadır. Devlet İç Borçlanma Senetleri bu yöntemlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kısa olarak DİBS ismi ile anılır, borçlanma piyasasında işlem görür. Devlet İç Piyasa Borçlanma Senetleri sabiti getirisi bulunan menkul kıymetler içinde de kendisine yer bulur. İki türü bulunmaktadır. Devlet İç Borçlanma Senetleri riski az olan tıpkı tahviller gibidir.

Devlet İç Borçlanma Senedi

 Uzun vadede düşünüldüğünde oldukça fazla kar getirisi sunarlar. Adından da anlaşılacağı gibi devletin yapmış olduğu ve iç piyasa ile doğrudan ilişkili bir durumdur. Devletin dış piyasaya olan borcu ile gelirleri arasında farkı kapatabilmesi için yatırımcılar aldığı finansal destektir. Böylelikle devlet bütçe açığını kapatmak için hareket eder. Yatırımcılar da aldıkları senetler ile uzun vadede kazanç elde ederler. Bu araçların içine giren ve en önemlileri olduğunu söyleyebileceğimiz ise hazine bonoları ve devlet tahvilleridir. Bunları hazine müsteşarlığı iç piyasaya ihraç ederek hayata geçirirler. Bu faaliyet sonucunda bütçe açığı kapatılması doğrultusunda hareket edilirken alıcılar kar amacı güderler. İhraç edilen bu devlet senetleri sonrasında vade kupon zamanlarında devlet katılımcılara ödemeyi vaad ettiği miktarları öder.

Birde vade sonunda ödemeyi vaad ettiği borcu zamanı geldiğinde öder. Böylelikle katılımcılar bekledikleri sürenin sonunda almaları vaad edilen tutara kavuşurlar. Yani devlet DİBS aracılığı iç piyasadaki kişilere borçlanır. Bu borçlanmanın belirlenmiş bir süresi vardır. Devlet bu zamanın sonunda senedi alanlara belirli bir ödeme tutarı vaad eder. Bu sürenin sonunda da ödeyeceği tutarı öder. DİBS ler ihraç edildiği zamanki para birimlerine, vade sürelerine, ihraç ediliş biçimine, faiz ödeme ile ilgili yöntemine ve kuponlu veya kuponsuz oluş biçimine göre çeşitlendirilir. Vade süresi bakımından çeşitlendirilen DİBS bir yılı aşıyor ise devlet tahvili olarak adlandırılır. Vade süresi eğer 1 yıldan daha az ise bunlara da hazine bonoları denilmektedir. Faiz yapısı bakımından DİBS leri incelediğimizde ise faizli olanlara faizli DİBS, faiz bulunmayanlara ise faizsiz DİBS olarak isim verilir.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın