Faizsiz katılım bankaları nasıl para kazanır?

Kuveyt Türk, Albaraka Türk ve Türkiye Finans gibi güçlü oyuncuların bulunduğu katılım bankacılığı alanına son dönemde kamu bankaları da hayli ilgili. Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım gibi bankaların da dahil olduğu pazarda rekabet eskisinden daha kızgın artık. İslamî kurallara göre bankacılık sisteminde rol üstlenen bu firmaların faiz olmadan nasıl kâr ettiği ise merak konusu olmuş durumda.

Bu soruyu cevaplandırmadan önce İslam inancına göre bankacılığın ne tür farklılıklara sahip olduğuna kısaca temas etmek gerekir.

İçerik:

İslami bankacılık nasıl çalışır?

İslami bankacılık tıpkı diğer bankalar gibi aynı sistemleri kullanır. Ancak prensip olarak İslam inancında belirli olan fıkhî kurallara göre hareket eder. Özellikle İslam inancında haram ve yasaklı kılınan faiz, katılım bankalarında kesinlikle uygulanmaz. Faiz vermek de almak da yasak olduğu için katılım bankaları daha çok mütedeyyin insanlar tarafından tercih edilir.

Peki, faiz üzerinden gelir elde etmeyen katılım bankaları nasıl para kazanır? Bu sorunun en kısa cevabı şu: Yaptığı yatırımlar yoluyla.

Önerilen İçerik :   Paranın Sahtesi Nasıl Anlaşılır?

Birçok banka mevcut

Günümüzde 75 ülkede 350’den fazla İslamî finans kurumu hizmet vermeye devam ediyor. Dubai, Mısır ve Katar gibi ülkeler bu alanda öncülüğü üstlenmiş durumda.

Katılım bankalarında yalnızca tasarruf, vadesiz ve yatırım hesapları açabilirsiniz. Faiz getirisi elde edebileceğiniz hesaplar yoktur.

Nasıl kâr eder?

Her yıl düzenli olarak büyümesine devam eden, yeni personel alımı yapan ve şubeler açmayı sürdüren katılım bankalarının başlıca gelir modelleri şu şekilde sıralanabilir:

Mudarebe (Gelir ortaklığı)

Yatırımcı ve banka tarafından imzalanan bu akit, bir kâr ortaklığına dayanır. Banka hesabınızdaki parayı bankanın kullanımına sunarsınız ve size bankanın kârına da zararına da ortak olmak teklif edilir. Böylece her iki tarafın da kazandığı bir anlaşma ortaya çıkmış olur.

Müşareke (Ortak Girişim)

Tıpkı mudarebede olduğu gibi yine kâr etme odaklı bir anlaşma modeli olan müşarekede tüm ortaklar bir iş veya yatırım için ortaya para koyar. Daha sonra anlaştıkları oranlarda iş sonucunda ortaya çıkan kârı bölüşürler. Kâr ve zarar da aynı şekilde ortaklar arasında pay edilir.

Önerilen İçerik :   Bireysel Emeklilik ve Katkı Payı

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın