E-Ticaret İçin Şahıs Şirketi Kurulmalı Mı? Nasıl Kurulur?

Kendi işinin sahibi olmak, herkesin aklından hayatının bir noktasında geçmiş bir fikirdir. Şartları kendinizin belirlediği, zevk aldığı alanlarla yöneldiği bir işe sahip olabilmek herkese çekici gelmektedir. Bu türden fikirler, geçmişte daha çok küçük dükkân veya kafe açmak şeklinde ortaya çıkarken artık online mecralara doğru yönelmektedir. Hayatımızın bir parçası hâline gelen e-ticaret, pek çokları için cazip bir alan olarak görülmektedir. Fakat hangi alanda, ne tür bir mecrada çalışılacağından bağımsız olarak iş kurmak, birtakım yasal prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunun ilk adımı şirket kurmaktır. Şirket kurmak ilk anda kulağa maliyetli ve zor bir işlem olarak görünse de bu konuların bertaraf edilebileceği alternatifin varlığından da söz edebiliriz. Bu alternatif nedir sorusuna verilecek yanıt: Şahıs şirketi kurma.

İçerik:

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

İşletme açma aşamalarında en çok sorulan sorulardan bir tanesi şahıs şirketi kurmak için nereye başvurulurdur. Şahıs şirketi kurma işlemi için gidilmesi gereken adres, vergi dairesidir. Kuruluş için istenilen belgeleri toplayarak vergi dairesine şahsen başvuruda bulunmanız gerekir. Bu işlemi sizin için, adına vekaletname düzenlenen muhasebeci veya mali müşavir de yapabilmektedir. Ama son zamanlarda kuruluş işlemlerin şirket sahibinin bizzat vergi dairesinde olması istenir. Yapılan başvurudan sonra vergi dairesince görevlendirilen müfettişler belirttiğiniz adrese gelmektedir ve gerekli denetimleri yapar. Denetimde herhangi sorun olmaması durumunda şahıs şirketi kurma işlemleri birkaç gün içerisinde tamamlanır.

Önerilen İçerik :   En İyi E-Ticaret Pazarlama Yolları

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Evraklar

Şahıs şirketi kurabilmek için gerekli belgeler, bu aşamada en çok merak edilen detaylardan bir tanesidir. Bu işlemler için başvuru sırasında vergi dairesine verilmesi gereken evraklar şu şekildedir;

  • Şirket sahibinin nüfus cüzdanı
  • Vesikalık fotoğraf
  • Vekaletname (Başvuru muhasebeci aracılığıyla yapılıyorsa gereklidir.)
  • İmza beyannamesi (Noter tarafından düzenlenmesi gerekir.)
  • Kira sözleşmesi veya tapu fotokopisi (Adına şirket kurulan kişi çalışma alanının mal sahibi ise tapu verilmesi gerekmektedir.)
  • İkametgâh belgesi (E-devlet üzerinden alınabilir.)

Kurulacak işletme üzerine kayıtlı araç olması isteniyorsa şahıs şirketi kurabilmek için gerekenler arasına alış senedi ve ruhsat da eklenmelidir.

E-Ticaret İçin Şahıs Şirketi Kurulmalı Mı? Nasıl Kurulur?
E-Ticaret İçin Şahıs Şirketi Kurulmalı Mı? Nasıl Kurulur?

Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti

Şahıs şirketi kurma maliyetleri, şüphesiz bu konuya dair en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Bu tür şirket açabilmek için aşağıdaki gider kalemlerini karşılamanız gerekmektedir:

  • İmza beyannamesi için notere ödenecek ücret: 150 TL
  • İşlemler için muhasebeciye ödenmesi gereken tutar: 300 TL (Bu rakam muhasebeciden muhasebeci değişkenlik göstermektedir. Belirtilen ortalama tutardır.)
  • Vergi dairesine ödenecek damga vergisi ücreti: 100 TL (Kira tutarının binde 1,89’u olarak hesaplanmaktadır. Belirtilen ortalama tutardır.)
  • Muhasebeci için çıkarılacak vekaletname ücreti: 180 TL
Önerilen İçerik :   E-Ticaret Sitelerindeki Müşteri Sadakati Nasıl Sağlanır?

Bu rakamlardan hareketle şahıs şirketi kurma işlemi için toplamda 700 – 2000 TL aralığında bir maliyete karşılamanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Şahıs Şirketinin Avantajları Nelerdir?

Yazımızın bu bölümüne kadar bir kısmına değindiğimiz şahıs şirketi kurmanın avantajları ise şu şekildedir:

  • Şahıs şirketi kurma işlemi için toplamanız gereken belge sayısı azdır. Bu sayede çok fazla belge toplamak için enerji ve zaman harcamanıza gerek kalmaz.
  • Kuruluş ücretleri, diğer şirket türlerine kıyasla önemli ölçüde düşük maliyetdedir.
  • İşlemler kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Toplanılan evrakları teslim edilerek başvurunuzu yaptıktan ortalama 2 gün içerisinde şirketiniz tamamen kurulmuş olacaktır.
  • Muhasebeci veya mali müşavir giderleri, şahıs şirketleri için daha düşük olmaktadır.
  • Kademeli vergi sistemi, özellikle yeni kurulan şirketler için önemli avantajdır. Bu sistemlere göre kârları daha düşük olan şirketlerin ödemesi gereken Gelir Vergisi miktarları düşük olmaktadır. İlerleyen zamanlarda gelirinizin artmasına bağlı olarak şirket türünüzü değiştirmeniz mümkündür.
  • Her yıl ödenmesi gereken defter tasdik ücreti, şahıs şirketleri için daha uygun olmaktadır.
  • İşlerinizi istediğiniz gibi gitmemesi durumunda şahıs şirketini 1 gün gibi kısa sürede kapatılabilirsiniz. Diğer şirket türlerinde bu süreçler, çeşitli prosedürler nedeniyle 1 yıla kadar uzayabilmektedir.
  • Faaliyetlere yönelik operasyonel kararların tek kişi tarafından verilmesi, şirketin işleyişlerine ciddi anlamda kolaylaştırmaktadır.
Önerilen İçerik :   Ücretsiz e-Ticaret Entegrasyonu Logo İşbaşı’nda

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın