DeFi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Kripto para biriminin merkezi olmayan doğası her zaman birincil satış noktalarından biri olmuştur, ancak daha gelişmiş ademi merkeziyetçilik uygulamalarının yaygınlaşması Ethereum’un piyasaya sürülmesine kadar değildi. Bu yeni uygulamalar, merkezi olmayan finans (DeFi) olarak bilinen bir sistemin evriminin temellerini attı.

İçerik:

DeFi Nedir?

DeFi, herhangi bir aracı veya yönetim organının müdahalesi olmaksızın geleneksel finansal işlemleri tamamlayan anonim bir sistemdir. DeFi, tarafsız bir üçüncü taraf kullanmak yerine, kullanıcıları doğrudan bağlamak için DeFi protokolü olarak da bilinen blok zinciri teknolojisi aracılığıyla bir uygulama kullanır; ürünleri ve akıllı sözleşmeleri bu sözleşmelerin yerine getirilmesini sağlar. Diğer blok zincirlerinde DeFi uygulamaları oluşturmak mümkün olsa da, Ethereum 2021’de en popüler ve erişilebilir olanıdır.

DeFi’nin popülaritesi 2020 ve 2021’de hızla arttı. Toplam kilitli değer olarak bilinen DeFi sözleşmelerine bağlı varlıkların değeri, Defi Pulse’a göre 2020’nin başında yaklaşık 697 milyon dolardan 2021 Ağustos’ta 85 milyar doların üzerine çıktı.

DeFi

Akıllı Sözleşme Nedir?

Akıllı sözleşmeler, kullanıcıların blok zincirinin üzerinde DeFi uygulamaları oluşturmasını mümkün kılar; anlaşmaya bağlı ilgili olaylar gerçekleştiğinde otomatik olarak yürütülen işlem protokolleri veya bilgisayar programlarıdır. Ethereum, akıllı sözleşmeler düşünülerek kodlandığından DeFi ile yakından ilişkilidir.

DeFi Neden Önemlidir?

Geleneksel finanstan DeFi’ye toplumsal bir geçiş, para birimi biçimleriyle etkileşim biçimimizde temel bir değişim oluşturacaktır.

Mali durumunuzla ilgili genellikle düzinelerce üçüncü taraf vardır. Fiat para birimini finansal kurumlarda saklıyoruz. Fiat para birimini arkadaşlarımıza ve ailemize dijital olarak aktarmak için geleneksel bankalardan ve borsalardan geçiyoruz. Bu süreçler zaman alıcı olabilir ve genellikle işlem ücretlerini içerdiğinden potansiyel olarak pahalı olabilir. DeFi, gerekli olduğunu varsaydığımız güvenlik açıklarına veya rahatsızlıklara sahip değildir.

DeFi’nin Geleneksel Finanstan Farkı Nedir?

Geleneksel finans, yüksek düzeyde düzenlemeye tabidir ve genellikle çok miktarda ücret alınır. Açıkça geleneksel finansa daha fazla aşina olmamıza rağmen, DeFi şunları sunar;

  • İşlemlerle çok daha yüksek düzeyde özerklik; işlem yapmak için izin gerekmez ve işlemler bekleme süreleri olmadan yapılandırılabilir
  • İşlemlerde ve ücretlerde daha iyi şeffaflık
  • Bankacılık kurumları gibi aracıların aksine teknolojinin kendisine daha fazla güven

Ancak, bu avantajlar potansiyel risk olmadan gelmez. DeFi hala yeni bir bölge ve işlemler halka açık merkezi olmayan blok zincirinde görülebildiği için daha az özel.

Önerilen İçerik :   Kripto Para Nedir, Ne İşe Yarar?

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın