e-Faturaya Kimler Geçmeli? Nasıl Geçiş Yapılır?

Firmalar için e-fatura ve e-fatura ile fatura gönderme işlemleri yıllardır kullanılan ancak son zamanlarda popülerliği daha da artan bir sistemdir. Bunun temel olarak nedeni kullanıcı sayısının her geçen dakika artması ve buna bağlı olarak sürecin daha hızlı bir şekilde ilerletilmesidir. E-fatura sistemi yaygınlaşmaya başladıkça e-faturaya Kimler Geçmeli? Nasıl Geçiş Yapılır? gibi sorular sıklıkla araştırılmaya başladı. Sizde bu sistemden faydalanmak isterseniz ve bu sorulara yanıt artıyorsanız yazımızdan faydalanabilirsiniz.

e-Faturaya Kimler Geçmelidir?

E-Fatura uygulaması, 2010 yılından bu yana hayatımızda olan bir sistem olup ön muhasebe programları desteklemek ve süreci daha kolay hale getirmek için her geçen gün daha fazla firma tarafından tercih edilen bir sistemdir. 2022 ve 2023 yılı itibariyle e-fatura kapsamının daha da genişleyeceği düşünülmektedir. 2021 yılında brüt kazancı 4 milyon TL ve üzeri olan, 2022 ve devamındaki hesap dönemi için ise 3 milyon TL ve üzeri olan firmalar, e-fatura uygulamasına geçmekle mükelleflerdir. Bunun yanı sıra kendi e-ticaret platformları üzerinden 2020 ve 2021 dönemi boyunca 1 Milyon TL, 2022 veya devamındaki hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış geliri elde eden kişiler de e-fatura sistemine geçiş yapmak zorundadır.

Önerilen İçerik :   Ticimax SEO Nasıl Yapılır?

Bunun yanı sıra bu brüt gelirlerin altında kazanç sağlayanlar da kendi tercihleri doğrultusunda e-fatura programları hizmetinden faydalanabilirler. E-fatura uygulamasına geçmekle mükellef olan bir diğer kesim ise, ciro limiti göz önünde bulundurulmaksızın, ÖTV 1 ve 3 kapsamındaki ürünleri üreten şirket sahipleri ve internet reklamcılığı hizmet aracıları ile ilan yayınlayan firmaların 1 Temmuz 2022’ye kadar e-fatura uygulamasına geçmiş olmaları gerekmektedir. Bu tarihten sonraki süreçte faaliyete yeni başlayan firmaların ise ilk 3 ay içerisinde e-fatura uygulamasına geçiş yapması zorunlu tutulmaktadır.

E-Faturaya Nasıl Geçiş Yapılır?

İki tür e-fatura kullanıcısı vardır. Bunlar, gönüllü ve zorunlu e-fatura kullanıcılarıdır. Cirosu 3 milyonun üzerinde olan kullanıcıların e-fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Ancak ister şahıs isterseniz de sermaye şirketi olun, e-fatura sistemi zorunluluklarını yerine getirmiyorsanız da geçiş yapabilirsiniz. E-fatura sistemine geçmek için farklı yöntemi kullanabilirsiniz. Bunlar;

  • Gelir İdare Başkanlığı Portalı
  • Gelir İdare Başkanlığı Entegrasyonu
  • Özel Entegratörler

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın