2022 Yılında Dolar Almak Mantıklı Mı? Yükselir Mi Düşer Mi?

Dolar alım ve satım işlemlerini dilerseniz bankalar aracılığıyla veya finans piyasaları ile yapabilirsiniz. Ancak bu işlemleri yapmadan önce dolar yatırımlarını çok iyi bilmeniz gerekir. Dolar yatırımlarında dikkat etmeniz gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır. Bu önemli hususları sizler için inceledik.

İçerik:

Dolar Bir Yatırım Aracı Mıdır?

Dünyanın en güçlü ve büyük ülkelerinden biri olan Amerika’nın resmi para birimi olan dolar, borsa arasında en popüler olan ve dünya üzerinde en çok kullanılan para birimidir. 1. Dünya Savaşı’ndan bu yana dünya üzerindeki para dolaşımlarına hakim olan dolar, 2. Dünya Savaşı itibarı ile petrol satışlarında etkisini göstermiştir. Bu savaşlarla birlikte gerçekleşen anlaşmalar nedeniyle dünyanın tüm dövizleri dolara endekslenmesi doların gücüne güç katmıştır. 70’li yıllarda anlaşmalar ortadan kalksa da Arap ülkeleri ithalatları doları tercih etmesiyle değerini artırmıştır. Bu sayede petrol fiyatları ve dolar birbirini etkileyen unsurlar hâline gelmiştir ve Amerikan Yüzyılı adı verilen bir dönem başlamıştır.

Dolar Yatırımının Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Dolar Yatırımının Avantajlı Yönleri Nelerdir?

Amerikan doları, Euro ile birlikte dünyanın en değerli ve güvenilen para birimleri arasında kabul görmektedir. Bunun temel nedeni, Amerika Birleşik Devletleri’nin dünya kamuoyundaki güveni, üretim hacimleri ve petrol rezervlerini kısa bir sürede kaybetmeyeceğine duyulan güvendir. Bu nedenle dolara yapılan yatırımların en büyük avantajı, uzun vadelerde güvenli olmasıdır. Dolar, çeşitli borsa hisselerindeki gibi taban yapmaz veya hisse senetleri gibi piyasadan tamamen kaldırılma riski bulunmaz. Bu nedenle, güvenli bir yatırım aracı olarak görülür. Doların bir diğer avantajı yükseliş trendlerinde yatırım yaptığınız zaman kısa sürede ciddi kazançlar elde edebilirsiniz. Yükseliş trenlerini iyi analiz etmeniz ve bu süreç zarfında dikkatli olmanız gerekir. Dalgalanmalar sırasında para kaybetmemek için piyasaları doğru şekilde değerlendirmeniz gerekir.

Önerilen İçerik :   Kredi Faiz Hesaplama Sistemi

Dolar Yatırımının Dezavantajları Nelerdir?

Dolar yatırımları da tüm yatırımlar gibi bazı riskleri vardır. En büyük risklerden biri, doların ne zaman düşüp ne zaman yükseleceğini tahmin etmektir. Bu durum, özellikle kısa vadeli yatırımlar için risk teşkil etmektedir. Ekonomi uzmanları, gelişmeleri ve piyasaları analiz ederken emtia ve döviz hareketlerini önceden tahmin etmeye çalışsa da önceden öngörülmesi imkansızdır. Örneğin, Covid-19 salgını gibi beklenmedik küresel gelişme, dünya ekonomisini etkilemiştir ve bu nedenle emtia ve dövizlerde çıkış ve inişler, tahmin edildiği gibi gelişmemiştir.

Dolara Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yatırımcılar dolar kurlarını tercih etmeleri halinde akıllarında tutması gereken ilk önemli faktör döviz kurlarının pek çok yatırım aracına göre daha kısa ve uzun zaman dilimleri içerisinde değişkenlik göstermesidir.

Dövizlerin bu değişkenliğinin nedeni yatırımcıların bu değişimlerinin sebeplerini daha önceden yorumlamalı, anlamalı ve öngörmeleridir.  Dövizler genellikle bulundukları ülkenin ekonomik değişimlerden etkilenmez. Bu nedenle ülke ekonomilerinin birinci dereceden göstergeleri olarak kabul edilen makro ve mikro göstergelerin sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekir. Bu göstergeleri takip etmeleri ile birlikte doğru bir şekilde analiz edilmesi ve yorumlanmaları da döviz kurlarında oluşacak fiyat değişiklikleri önceden tahmin edebilmek için önemlidir.

Önerilen İçerik :   Bireysel Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?

Dolar Neden Düşer ve Yükselir?

Döviz kurlarını etkileyen başlıca unsurlar arasında; FED kararları, Uluslararası ticaret, IMF, cari açık, para birimlerine olan arz ve talep, ekonomik ilişkiler, enflasyon değişimleri, yurt dışı ve yurt içi faiz oranları, dış ilişkiler ve turizm olarak tanımlanabilir.

Bir ülkenin ithal ettiği ürünlerin hizmeti ve ödediği ücret, ihraç ettikleri ürünler ve hizmetlerine ödediği ücreti aşıyorsa cari açık oluşur. Ülkede cari açıkların oluşması döviz kurlarının artmasına neden olur. Ayrıca doların yükselmesinin onlarca nedeni vardır.

Yatırım Yaptıktan Sonra Yapılması Gerekenler

Döviz yatırımı yaptıktan sonra mutlaka fiyatları anlık dolar kaç tl olarak takip etmeniz gerekir. Ayrıca gerektiğinde stratejik kararlar alarak yatırımlarınızı değiştirmeniz gerekir. Bu nedenle çok dikkatli olmanız gerekir. Aksi taktirde maddi açıdan kayıplar yaşayabilirsiniz.

Dolara Alternatif Yatırımlar

Döviz bankaları ve bürosu aracılığı ile yatırım yapma yolunu seçenler genelde minör parite üzerinden alım – satım işlemleri yaparlar. Majör para birimi, minör parite ve dışında kalan dövizlerin birleşimiyle oluşur. Majör para birimleri dünyanın en gelişmiş ekonomisine sahip ülkelerin para birimlerine verilen isimdir. Bu para birimler Euro, Amerikan Doları, Japon yeni, İngiltere sterlini, Kanada doları, Avustralya doları ve İsviçre Frangı para birimleridir. Bu para birimler veya kendi ülkelerinin para birimi arasında bulunan parite ve döviz kuru dalgalanmasıyla kazanç sağlamaya çalışırlar.

Önerilen İçerik :   İstanbul Plaket Masa İsimliği Çeşitleri

Dolar Mı Euro Mu Alınmalı?

Dolar son zamanlarda çalkantılı bir ivme kazandı. Ani iniş ve yükselişler gerçekleşmektedir. Dolara yatırım yapmak kazançlı bir yatırım olabilir. Bunun için doları iyi takip etmeniz gerekir. Ani düşüşlerden dolayı çok yükseklere alınan dolar kısa zamanda kayıp oluşturabilir. Bu nedenle doların iyi takip edilmesi ve gerekirse ani artışlarda satılması ve kar elde edilmesi gerekmektedir. Hem uzun hem de kısa vadelerde kazanç kapısıdır.

Euro yatırımları uzun vadede kesinlikle para kazandıracak yatırımlarından biridir. Yükseliş ivmesi çok hızlı olmakla beraber ani düşüşlerde yaşanabilmektedir. Uzun vadelerde sakin olanlar kesinlikle Euro’ya yatırım yapmalıdır. Hem istikrarlı hem de güvenilir bir kazanç kapısıdır.

Dolar Mı Altın Mı Alınmalı?

Altın dolar kadar olmasa da riskli yatırım araçlarından biridir. Bunun nedeni her gün ivmesinin hızla değişmesidir. Altının da dolar gibi sıklıkla takip edilmesi gerekmektedir. Gerekli zamanlarda bozdurmak ve kısa vadede kar elde etmek mümkün olabilmektedir. Son dönemlerde altın ile dolar aynı ivmede gitmektedir. Altının bir diğer avantajı da eski zamanlardan beri yatırımcıların kullanması ve güvenilir olmasıdır. Ayrıca yabancı paralara yatırım yapmak istemeyen kişilerin başvurduğu bir kaynaktır.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın