E-Fatura Nedir? En Çok Kullanılan E-Fatura Programları

Fatura, verilen hizmet veya yapılan iş karşılığında müşterinin ödemesi gereken tutarı gösteren ve zorunlu olarak düzenlenmesi gereken belgedir. Teknoloji ve internet kullanımının artması ile işletmeler dijital dönüşümlere girerek yapmak zorunda oldukları fatura kesim işlemlerini e-muhasebe programları üzerinden yapabilmektedirler. E- Fatura kullanımı işletmelere zaman ve para tasarrufu sağlamaktadır ve birçok faydası bulunmaktadır. E-Fatura satıcı ve alıcı alasında olan işlemlerin kâğıt hazırlanmaya gerek kalmadan iki taraf için de kolaylık sağlamaktadır.

İçerik:

E- Fatura Nedir? Kesilme Yöntemleri

Fatura kesme zorunluluğu olan işletmeler yasal düzenlemelere uygun bir şekilde fatura keserler. Kâğıt olarak kesilen faturayla aynı yasal haklara sahip e-Fatura nedir, kesilme yöntemleri nelerdir?

Fatura düzenlemesi ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen e-Fatura, ülkemizde 397 sıra nolu VUK tebliğiyle düzenlenerek, 5 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulamaya koyulmuştur. VUK gereği e-Fatura’da, bir faturanın içinde yer alması gereken tüm bilgiler bulunurken, alıcı ile satıcı arasındaki karşılıklı fatura iletimi elektronik ortamda gerçekleşmektedir.

E-Fatura sistemine 3 farklı yolla erişilebilir. Bunlar GİB (Portal), özel entegratör (portal), konnektör, web servisi) ve direkt entegrasyondur.

Önerilen İçerik :   Kavurma Tüketirken Bunlara Dikkat Edin

GİB Portal; Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) web üzerinde küçük çaplı e-Fatura kullanıcıları için tasarladığı bir çözümdür. Bu yöntemle 500 adet e-Fatura’yı geçemezsiniz.

Direkt entegrasyona baktığımızda mükellefler kendilerine ait bilgi işlem sistemlerini Başkanlığın e-Fatura uygulamasına entegre edilmesi ile yararlanılır. Bu yöntem için yüksek maliyet ve güçlü bir alt yapı gerekmektedir.

Özel entegratörler: ETR SOFT gibi GİB tarafından yetki ve izin almış entegratörler tarafından 6000 adet gelen giden fatura adedine sahip mükelleflerin kullanabileceği bir yöntemdir. ETR SOFT ile işletmeler gelen/giden; e-fatura ve e-arşiv faturalarını portalda (web sayfasında) uğraşmadan masaüstü ve cep telefonu uygulamasıyla pratik ve hızlı bir şekilde yönetebilir.

Kimler E-Fatura Kesebilir?

Elektronik faturaya geçiş tebliğ kararınca belirli ölçekteki işletmelere zorunlu tutulmuştur ve bazı işletmeler gönüllü olarak e-Fatura’ya geçiş yapabilirler. Peki, kimler e-Fatura kesebilir?

E- Fatura, bir faturada olması gereken bilgilere sahip, kâğıt fatura ile aynı hukuki geçerliliğe sahip elektronik belgedir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından, taraflar arasında fatura dolaşımını güvenli ve sağlıklı bir biçimde sağlamak amacı ile oluşturulmuştur. E-faturaya geçmesi zorunlu olanlar; 2014 yılı ve devam eden yıllarda brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerdir. Bunun dışında isteyen tüm mükellefler bu sisteme geçiş yapabilir.

Önerilen İçerik :   Kök Hücre İle Organik Saç Ekimin Hakkında Detaylı Bilgiler

En Çok Bilinen E-fatura Programları Nelerdir?

İşletmeler, firmalar ve serbest çalışanlar muhasebe işlemlerini e-muhasebe programlarıyla hızlıca ve düşük maliyetlerle yapabilirler. GİB tarafından izin ve yetkiye sahip en çok bilinen e-Fatura programları nelerdir? Fatura maliyetlerini azaltan ve süreci kısaltan e-Fatura’ya geçiş yapmak için ETR SOFT e-Fatura uygulamasıyla hızlı ve pratik bir şekilde fatura düzenleyebilirsiniz. İşletmenize ait muhasebe işlemlerinizi e-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu, E-Müstahsil Makbuzu, e-Defter, E-Saklama ve e-Fatura uygulamalarıyla hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. ETR SOFT e-Fatura sayesinde maliyetlerinizi azaltabilir işletmenizin verimini arttırabilirsiniz.

 

 

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın