Muhtar Maaşları Ne Kadar?

Muhtar maaşı miktarı sebebiyle artık geçim yapılabilecek bir maaş haline gelmiştir. Bu sebeple muhtarlık makamına artık gençler de yoğun ilgi göstermektedir. Muhtarlık seçimlerinde tüm zamanların en yoğun başvuruları yapılmaktadır. Yerel seçimlerin yaklaşması ile birlikte en büyük heyecanı yaşayan kesimlerden biri olan muhtarlar ve muhtar adayları olmaktadır. Çünkü hem maaş hem de sosyal güvenlik haklarının cazip halde olması talepleri arttırmaktadır. Hemen hemen herkes artık muhtar olmak istemektedir. Özellikle maaşlarda yapılan iyileştirmelerle birlikte muhtarlık cazip hale gelmektedir. Peki muhtarlık maaşları ne kadar? Muhtarların sosyal güvenlik hakları nelerdir?

Muhtar maaşı mahalle, büyük mahalle, köy ve büyükşehirlerdeki mahallere göre değişkenlik göstermektedir. En düşük maaşı köy muhtarları almaktadır. En yüksek maaşları büyük şehirdeki en büyük mahallerde seçilen muhtarlar almaktadır.

Muhtar Maaşı Ne Kadar?

2002 yıllarında muhtar maaşları sadece 97 liraydı. Daha sonraki dönemlerde muhtar maaşlarında statü değişikliği yaşandı. Muhtar maaşları 17 yılda yaklaşık 20 kat artarak bugün en düşük muhtar maaşı asgari ücrete denk gelmektedir. Yani 2020 yıllarında en düşük muhtar maaşları 2 bin 825 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca muhtarlar yaklaşık 900 TL tutarındaki prim borçları da devlet tarafından karşılanmaktadır. Muhtar maaşları brüt olarak 3 bin 577 TL’ye denk gelmektedir. Bununla birlikte muhtarlara, bir dönem bitirme şartı ile  5 bin liranın üzerinde olan silah ruhsatını ödememe imkanı verilmektedir.

Önerilen İçerik :   Pasif Gelir Yatırımları İçin Tavsiyeler

Muhtar Maaşları

Muhtarların Görevleri Nelerdir?

Türkiye’de en küçük idari birimleri olarak belirlenen köylerde görev yapan muhtarlar kendilerine göre görevleri bulunmaktadır. İşte muhtarların görevi;

  • Seçim zamanında sandık seçim kurullarına, sağlık merkez ve sağlık ocağı kurullarına katılım sağlanmaktadır. Bunların dışında emlak vergisiyle ilgili olarak arsaların bedel tespit komisyonları gibi komisyon ve kurullara da katılırlar.
  • Askerlik çağına gelmiş olan gençlerin, kimlik çizelgelerinin ve sandık seçim listelerinin askıya çıkarılması ve gibi ilan işlerini yapmaktadır.
  • Sokak, cadde ve meydan levhalarını kontrollerini sağlayarak bozulmuş ve eksik olanları belediyeye bildirerek yapılmasını sağlamaktadır.
  • Köyde veya mahallede meydana gelen bulaşıcı ve salgın hastalıkları ve bunlara bulaşmış olduğundan şüpheli kişilerle ilgili kuruluşlara bildirmektedir.
  • Seferberlik ve askerlik gibi önemli tebligatların yapılmasını sağlamaktadır.
  • Seçmen kağıtlarının dağıtılmasını sağlamaktadır.
  • Mahallede olan vatandaşlar için gerekli ilmühaberler düzenlemektedir.
  • Nüfus kağıtlarını kaybeden veya yenisini çıkarmak isteyenlere gerekli olan belgeleri düzenlemektedir.
  • Görev yaptığı bölgede yaşayan yaşlı, muhtaç, sakat veya kimsesizlere Yeşil Kart verilecek kişilerin tespitini sağlamaktadır.
  • Afet zamanında yardım yapılacakların tespiti gibi idareye yardımcı olmaktadır.
  • Köy ve mahallelerde yapılan ve yürütülen hizmetler ile ilgili görüş bildirmektedir.
Önerilen İçerik :   Pasif Gelir Elde Etmek İçin Yapay Zekayı Kullanmanın Yolları

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın