SEO Yönetimi Nedir? – (En Kolay Anlatımıyla)

Bu yazımızda sektöre yeni giriş yapmış ya da şuan hizmet alan ama aldığı hizmetin detaylarını temel olarak öğrenmek isteyen herkesi ilgilendiren, en basit hatları ile SEO Nedir? Sorusuna yanıt vermeye çalışacağız.

 

SEO tahmin edilebilir ve ölçümlenebilir.

 

SEO yönetiminde tahminlere değil, rakamlara göre hareket etmek gerekir. Bunun için dikkate alınması gereken bazı noktalar vardır. Bir web sitesi düzenli olarak test edilmeli ve sonuçlar analiz edilerek gereken kararlar verilmeli, değişimler planlanmalıdır. Bu testleri ücretli ücretsiz bir çok araç ile yapabilirsiniz. Google Analytics, Google Search Console gibi ücretsiz araçların yanı sıra ScreamingFrog, Semrush, Ahrefs gibi ücretli araçlarla destek sağlayabilirsiniz.

 

Anahtar Kelime Araştırması

İşe anahtar kelimeleri planlayarak başlayabiliriz. Bunun için “Google Adwords” kullanılır. Sitemizde kullanmayı planladığımız kelimeler hakkında fikir alır ve bunların hangi dillerde, kaç kez aratıldığını analizleyerek mümkün olan en iyi sonucu kullanırız. Arama hacmine göre en uygun domaini seçeriz. Domain adresini belirledikten sonra url yapısını dikkate alırız. Url ne kadar kısa olursa bizim için o kadar avantajlıdır.

Önerilen İçerik :   Led Ekran Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Özellik

 

Domain ve url yapımızı belirledikten sonra title ve header seçimi önemlidir. Title için fazla kelime yerine, tek arama hedeflenilir. Header 1 için özenli bir anahtar kelime/kelime grubu hedeflenilir ve uzun olmamasına dikkat edilir. Header 1 içinde birden fazla header 2 kullanılabilir. Ama sayfa içinde header 1 birden fazla kullanılmamalıdır.

 

İçeriğimiz anahtar kelimeyle uyumlu ve özgün olmalıdır. Özgün olmayan içerikler Google tarafından “duplicate content” olarak tanımlanır ve bu sitenin puanının düşmesine sebep olur. İlk paragrafta anahtar kelimelerin kullanılması önemlidir. Resimleri isimlendirirken de anahtar kelimelere dikkat edilmelidir.

 

Siteyi sürekli ve düzenli olarak testten geçirmek arama motoru optimizasyonu için önemlidir. “Google Search Console” bunun için etkili bir araçtır. Bu araca domaini ekledikten sonra istatistikleri ve sitede meydana gelen hataları görebiliriz. Mobil uyumu da dikkate alınması gereken bir faktördür. Google sitenin mobil uyumunu test eder ve buna göre puanını yükseltir. “Mobile friendly” tool bunun için kullanılır. Ama dikkat edilmesi gereken husus şudur, bu araç site içindeki tek sayfayı kontrol eder. Yani her sayfa için ayrı ayrı test yapılması gerekir. Mobil olarak uyumsuz sayfa tespit edilip sorun düzeltilir. Simülatör aracılığıyla küçük textler, ekrana sığmayan içerikler tespit edilebilir. Her sayfa mobil olarak uyumlu olmalı ve hatalar minimum seviyede tutulmalıdır.

Önerilen İçerik :   Klimada Tercihiniz Alarko Olsun!

 

Bir diğer önemli nokta ise hızdır. “Crawl stats” vasıtasıyla sitedeki kb/date akışını takip edebilir ve hızı test edebiliriz. Google bu hız değerlerine göre botları yönetir. “Backlink” de bir site için önemlidir. Bu, bir başka sitenin sitemiz için atadığı linki ifade eder. Önemli olan nokta kaç link verildiği değil, kaç farklı domainden backlink verildiğidir.

 

Tekrar etmek gerekirse eğer, Siteyi sürekli olarak test etmek için çeşitli SEO araçları mevcuttur. Site analyzer, semrush, botify, onpage önde gelen SEO araçlarından bazılarıdır.

 

Kaynak : https://www.clicksus.com/seo

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın