Sigorta şirketleri nasıl para kazanır?

Günümüz modern dünyasında sigortacılık hayli yaygın olmasına rağmen sigorta şirketlerinin nasıl para kazandığı halen daha birçok kişinin aklını kurcalamaya devam ediyor. Bazı büyük sigorta şirketleri milyarlarca lira kâr açıklayıp hızla büyümeye devam ediyor. Peki bu firmalar nasıl bu kadar para kazanabiliyor? Dahası, sigorta şirketlerinin gelir modeli nedir?

İçerik:

Başlıca gelir kaynağı primler

Sigorta şirketleri iki kaynaktan para kazanırlar: Müşterilerinden topladıkları primler ve bu primlerle gerçekleştirilen yatırımlar. Sigortalı olan tüm müşteriler her ay belli bir miktar ödemeyi sigorta şirketine yaparlar. Firmalar sağladıkları sigorta hizmeti karşılığında topladıkları bu paralarla da çeşitli yatırımlar gerçekleştirirler. Bono, hisse senedi ve emlak gibi alanlara yatırım yapan şirketler bu yolla da gelir elde ederler.

Özellikle ABD’nin büyük şehirlerindeki birçok plaza ve kule sigorta şirketlerine aittir. Bu yolla hem kendi reklamlarını yaparlar, hem de plazadaki işyerlerini kiralayarak ek gelir elde ederler. Sigorta şirketleri için düzenli gelir kaynağı sağlayan bu yöntem ülkemizde de tercih ediliyor.

Çok kârlı bir sektör

ABD’nin en büyük sigorta firmalarından Wellpoint örneğinden yola çıkarsak, sigorta şirketlerinin ne kadar yüksek kâr rakamlarıyla çalıştığını daha iyi anlayabiliriz. 2008 yılında müşterilerinden toplam 57 milyon dolar sağlık sigortası prim geliri toplayan şirket, topladığı bu miktarın yüzde 84’üne tekabül eden 44 milyon doları sağlık harcamaları için kullanmış. Arada kalan fark ise net kâr. Sizce de gayet iyi bir rakam değil mi?

Üstelik sigorta şirketleri çok riskli arabalara ve ölümcül hastalık ihtimali taşıyan kişilere hizmet vermeme kararı da alabiliyor. Yaş, şehir ve aylık gelir miktarı gibi farklı kriterleri değerlendirerek aylık prim hesabı yapan şirketler bu yolla risklerini de en aza indirmeyi başarıyor. Bunun sonunda da sigorta şirketleri kâra geçmiş oluyor.

Riskler de yok değil

Daha çok sahte trafik kazası ve yangın gibi olumsuz durumlarda sigorta şirketleri kötü niyetli müşterileri tarafından zarara uğratılabiliyor. Kasten çıkartılan yangınlardan tutun, çizik olan tamponu yenilemek için duvara kasten vuran şoförlere kadar sigorta şirketlerine zarar vermek isteyen yüzlerce müşterinin varlığı söz konusu.

ETİKETLER :

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın