İşçilerin Derdi Para Korkusu Kod-29

Ekonomik sıkıntılarla boğuşan işçilere kısa süreli çalışma, ücretsiz izin darbelerinin ardından şimdi de kod-29 baskısı başladı. Dünyada gelişen ve halen etkisini arttırarak devam ettiren covid salgını en çok işçileri zora soktu.

İşçiler Covid Sonrası Huzur Arıyor

2020 mart ayı itibari ile ülkemizi etkisi altına alan korona salgını her geçen gün farklı bir boyutta hayatımıza girerken ekonomik sıkıntılarda insanları zorlamaya devam ediyor. Bir taraftan salgın ile uğraşan insanlar diğer yandan geçim sıkıntısı ile baş etmeye çalışıyor. Azalan işler ve ekonominin bir türlü rayına girmemesi hem işvereni hem de işçiyi etkilemeye devam ediyor.

Önce Kısa Çalışma Ödeneği Süreci

Korona ile birlikte işveren işçisine iş verme noktasında sorun yaşayınca devletinde katkısı ile kısa çalışma ödeneği ile bir süre idare edildi. İşçiler 2021 mart ayına kadar bu ödenekten faydalanarak ihtiyaçlarını gidermeye çalışırken işverende biraz olsun bu destekle nefes almış oldu.

İşverenler Ücretsiz İzni Tercih Ediyor

Kısa çalışma ödeneği ile başlayan süreçte bazı işverenler çalışanlarını ücretsiz izne göndererek üzerindeki yükten kurtulurken olan yine işçiye oldu. Aylık 1000 TL civarında bir ücretle geçinmek zorunda kalan işçiye son darbede kod-29 ile vuruldu.

Kod-29 İle İşten Çıkarmalar Arttı

Devletin kısa çalışma ödeneğini durdurmasının ardından işveren kod-29 denilen işten çıkarma formülünü devreye alarak işçisini kıdem ve ihbar tazminatı ödemeden çıkarma yolunu seçti. Bu şekilde işten çıkarılanların sayısı 600 binlere ulaşırken bu rakamın bir iki ay içinde ikiye katlanacağı endişesi sendikaları sarmış durumda. İşçi temsilcilerinin bu duruma devletin çözüm bulmasını istediği Sosyal Güvenlik Merkezi’ni paylaştığı verilerin endişe verici boyutlara ulaştığı biliniyor. Kod 29 ise SGM’ce şu şekilde tanımlanıyor. “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” bu şekilde işten çıkarılan vatandaşın sonraki yaşamında da iş bulması bir hayli zor oluyor. İşçi avukatları bu konuda yaşanan mağduriyetlerin telafisinin sonraki süreçte zor olacağı görüşünde. İşçi avukatı olarak görev yapan ve bu alanda uzmanlaşan avukatların ortak görüşü ekonomik krizde kod 29’un işverenin işçinin yükünden ve tazminat alacaklarından kurtulmak için seçtiği yol olarak belirlenmesini doğru bulmadıklarını belirttiler.

 

 

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın