Sözel Önü Açık Bölümler

Hayatımızda aldığımız önemli kararlardan birisi de meslek seçimleridir. Hayatımızı büyük ölçüde etkileyen bu kararı ne yazık ki çok genç yaşlarda almak durumundayız. Bu yazıda özellikle genç okurlarımıza sözel meslekler nelerdir konusuna konuşmak istiyoruz. Sadece lise veya üniversitede bölümü seçecek gençleri değil, onların ebeveynlerini de yakından ilgilendiren bir konudur. Her aile çocuklarının iyi bir mesleğe sahip olmasını ister.

Lise birinci sınıftan sonra seçilen bölümler eşit ağırlık, sözel, sayısal ve dil bölümleridir. TS bölümü olarak da bilinen sözel bölümlerinin meslekleri diğer bölümlere göre meslek çeşitlilikleri fazladır. En iyi sözel meslekler hangileridir sizlere detaylı bir şekilde anlatacağız.

İçerik:

Sözel Bölümü Meslekleri

Sözel bölümlerini seçmek isterseniz veya TS bölümü mezunu olup da bu alanda meslek seçmek mi istiyorsunuz? Sözel bölümlerde hangi meslekler var merak edenler, sizlere olabildiğince detaylı bir şekilde bilgileri aktaracağız. Sözel bölümünü tercih edebilecek pek çok üniversite bölümleri bulunmaktadır. Özel ve kamu sektörlerde çalışabilirsiniz.  Alt başlıklar halinde meslek gruplamalarını sizlere aktaracağız.

Sözel

Türkçe Öğretmenliği

Türkçe Öğretmenleri 5, 6, 7 ve 8. Sınıf öğrencilerine Türkçe eğitimi vermektedir. Lisede Dil ve Anlatım Bilgisi dersleri verebilmektedir. KPSS sınavlarına girerek milli eğitim okullarına atanabilirler. Ayrıca özel okullarda, kolejlerde veya dershanelerde yine özel sektörde öğretmenlik yapılabilmektedir. Özel ders vererek de ek gelir elde edebilirsiniz.

Önerilen İçerik :   Uçak Teknolojisi Bölümü Nedir Ne İş Yapar İş İmkanları Maaşları

Özel Eğitim Öğretmenliği

Özel eğitim öğretmeni; özel gereksinimleri olan çocukları yetiştirmek üzere görev yapar. Burada amaç onları sınav hazırlayabilmek değildir. Bu konuda özel eğitimler alan öğretmenler KPSS sınavına girerek milli eğitim kurumlarında kolay atanabilir ve özel sektörde de rahat iş bulabilir.

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği

Sosyal Bilgiler Öğretmenleri, ilkokul ve ortaokul çağlarındaki çocuklara öğretmenlik yapar.  KPSS sınavına girerek milli eğitim okullarına atanabilirler. Ayrıca özel okullarda, dershanelerde veya kolejlerde yine özel sektörde öğretmenlik yapabilir. Özel ders vererek de ek gelir elde edebilirsiniz.

İlahiyat

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği, atanması kolay olan öğretmenlik branşlarındandır.  KPSS’ye girerek milli eğitim okullarına atanabilir. Yine kolejlerde, özel okullarda veya dershanelerde öğretmenlik yapabilirler.  İlahiyat mezunları ayrıca memur statülerinde Diyanet İşleri Başkanlığına atanabilir.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği

Eskiden Edebiyat öğretmenliğini kazanabilmek, Türkçe öğretmenliğini kazanmaktan daha zordu. Günümüzde Türkçe öğretmenliği taban puanları yüksektir. Türk Dili ve Edebiyat öğretmenliği mezunların sayısı çok daha yüksek olduğundan atama konusunda sorunlar yaşayabilmek muhtemeldir. Edebiyat öğretmenler liselerde Dil ve Anlatım, Türk Dili ve Edebiyatı ve alanla ilgili bazı seçmeli derslere girebilir.

Önerilen İçerik :   Vali Yardımcısı Ne İş Yapar, Vali Yardımcısı Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?

Coğrafya Öğretmenliği

Coğrafya öğretmenleri, lise çağlarındaki öğrencilere eğitim vermek üzere eğitimlerini tamamlar. KPSS sınavlarına girerek milli eğitim okullarına girebilirler. Özel okullar, kolejler veya dershanelerde yine özel sektörde öğretmenlik yapabilirler.

Tarih Öğretmenliği

Tarih öğretmenliği, liselerde Tarih derslerine girebilecek öğretmenler yetiştirmektedir. KPSS ile devlet okullarına atanabilmek için 80 ve üzeri puanlar almanız gerekmektedir. Kamuya atanma açısından sözel bölümler arasında en iyiler arasına girmeyi hak eden bir bölüm sayılmaktadır.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinin kamu kurumlarına atanması yoktur. Özel sektörde iyi bir kurumda çalışırsanız en çok para kazandıran sözel meslekler den birisi bu meslektir.

Önü Açık Sözel Meslekler Hangileri?

Önü açık sözel meslekler sizin işinizi nasıl yaptığınız ile alakalıdır. Eğer bir işi layıkıyla yaparsanız ve bu konuda başarılı olabilmek için çabalarsanız kişisel olarak yaptığınız meslek fark etmeksizin sizlere en çok kazandıran meslek olarak dönüş sağlayacaktır. Önü açık meslekler ise şunlardır;

  • Rehberlik
  • Özel eğitim öğretmenliği
  • Görsel iletişim ve tasarımcılık
  • Muhabirlik
  • Gazetecilik
  • İletişim uzmanlığı
  • İmam
  • Reklamcılık
  • Öğretmenlik
  • Radyo programcılığı
  • Akademisyenlik
Önerilen İçerik :   Pilot Nasıl Olunuyor - Pilot Olma Şartları ve Rehberi

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın