Borsayı Ne Etkiler?

Menkul kıymetlerin yanı sıra dövizlerin ve belirli malların alınıp satıldığı bir platform olan borsa; arz-talep ilişkisi doğrultusunda belirlenen, pek çok kişinin ciddi anlamda gelir elde etmesini sağlayan bir sistemdir.

Hisse senedi, bono ve tahvillerin ticaretinin yapıldığı bir sistem olan borsa, özellikle gündemdeki bazı haberlerden kolaylıkla etkilenir.

Borsayı ne etkiler? başlıklı bu yazımızda borsa dalgalanmalarına yol açan birtakım faktörlerden bahsetmek istiyoruz.

Peki, borsayı ne, nasıl etkiler? Gelin, bu soruyu birlikte yanıtlamaya çalışalım:

  • Psikolojik faktörler

Özellikle yatırımcıların ruh halini doğrudan etkileyen psikolojik faktörler, borsa eğilimlerini de yönlendirir.

Özellikle toplumsal ve jeolojik riskler, yatırımcıların geleceği net bir şekilde görememesine neden olarak, yatırımcıların bazı yatırımlarda geri çekilme şeklinde bir tavır izlemelerine yol açar.

2014 yılında FED varlık alım programı, borsayı ciddi anlamda etkileyen psikolojik faktörlere örnek olarak gösterilebilir. Aynı zamanda Gazze-İsrail savaşları da geniş çaplı bir yankı uyandırarak, sadece bölgesel değil küresel bir şekilde etkilerini göstermiştir.

  • Ekonomik kararlar

Ülkenin yanı sıra dünya genelindeki ekonomik durum, borsayı ciddi manada ilgilendiren bir diğer risk faktörüdür. Enflasyon rakamlarının yüksek olması, ülkedeki ekonomik krizler, genel işsizlik rakamları, tarım dışı istihdam verileri gibi ülke ekonomisi hakkında fikir veren tüm ekonomik göstergeler, borsa dalgalanmaları üzerinde belirleyici bir rol oynar.

Önerilen İçerik :   Dolardaki Yükselişin Borsaya Etkisi

Ekonomik belirsizliklerin mevcut olduğu, yüksek enflasyon ile yönetilen bir ülkede borsada yatırım yapmak, pek de mantıklı bir karar olmayacaktır.

  • Siyasi olaylar

Yalnızca gelişmekte olan ülkelerde değil gelişmiş ülkelerde bile ekonomik krizlerin bir anda patlak vermesine neden olabilen siyasi olaylar, borsa üzerinde etkili olan bir diğer faktördür.

Cumhurbaşkanı, bakan hatta milletvekilinin yanlış bir davranışı bile borsanın tepetaklak olmasına neden olabilir. Bu yüzden hükümetin ve bakanların bulundukları konumun farkında olarak, ülkede olası bir krize yol açmayacak kadar tedbirli bir şekilde davranmaları gerekir.

  • Toplumsal olaylar

Ekonomi ile uzaktan yakından bir ilgisi olmadığını düşündüğünüz toplumsal olaylar, geniş çaplı olduğunda borsayı olumsuz bir şekilde yönlendirebilir.

Özellikle hükümet karşıtı yapılan bu tarz eylem ve söylemler, yatırımları tehdit edebilir.

Son dönemlerde borsada olumsuz bir havanın seyretmesine yol açan toplumsal olaylardan birine Gezi Parkı’nı örnek olarak gösterebiliriz. Her ne kadar doğru amaçlarla yapılırsa yapılsın, toplumsal hareketler hükümetin sorgulanmasına neden olarak, toplumsal bir istikrarsızlığa işaret edebilir.

  • Doğal Afetler
Önerilen İçerik :   VİOP Kaldıraç Oranı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Maliyeti oldukça yüksek olan, beklenmedik bir anda borsa piyasalarını alt üst eden deprem, sel gibi doğal afetlerden borsa ciddi anlamda payını almaktadır.

Örneğin ülkemizde 1999 depremi sonrasında borsa hisse senetlerinde %10’u aşan ciddi bir düşüş yaşanmıştır.

 

 

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın