PP DD Kaç Olmalı? F/K ve PP/DD Oranları Nedir?

PD/DD oranı hisse senedinin sahip olduğu özkaynaklara göre fiyatlarını ölçme amacı ile kullanılan değerleme oranıdır. Hisse senetlerinin pahalı veya ucuz olduğunu anlayabilmek için kullanılır. Genel kanı yüksek PD/DD ile işlem gören hisselerin pahalı, düşük PD/DD ile işlem gören hisselerin ucuz olduğudur ancak bu her zaman doğru olmamaktadır. PD/DD oranlarını hesaplamak için şirketin ana ortaklığa ait özkaynakları ve piyasa değerleri kullanılır. Özkaynakları negatif olan şirketler PD/DD oranı hesaplanmaz.

PD/DD Nasıl Yorumlanmalıdır?

PD/DD oranı ilk eşik değer her zaman 1 olarak kabul edilmektedir. PD/DD oranı 1 olan şirket özkaynakları ile eşit bir şekilde değerlenmiştir. Bu rakamın altında olan PD/DD oranları şirketin özkaynaklarından ucuz fiyatlandığını göstermektedir. Ancak zarar edilmesi beklenen şirketlerde 1’in altında PD/DD oranı görülmesi normaldir, çünkü zararlar ile özkaynaklar erimeye devam edecektir. 1’in üzerinde olan şirketin özkaynaklarından daha fazlasına işlem gördüğünü göstermektedir ancak bu her zaman hisse senedinin pahalı olduğu anlamına gelmez.

PD/DD oranını anlayabilmek için ilk önce özkaynakları anlamak gerekir. Bir şirketin sahip olduğu bütün varlıklardan yükümlülükler çıkartıldığında kalan tutar şirketin özkaynaklarıdır. Yani şirket kapatılsa ve eldeki varlıklarla borçlar ödense elde kalacak olan tutardır. Ancak çoğu zaman varlıklar güncel değerlerin altında bilançoda gözükür, yükümlülükler mevcut değerleri ile gözükür. Bu nedenle şirketlerin gerçekte sahip oldukları özkaynaklar genelde bilançoda yazandan fazladır.

PP/DD
PP/DD

F/K Nasıl Yorumlanmalıdır?

F/K oranı iki şekilde hesaplanmaktadır. Bunlardan birincisi son 4 çeyrekte elde edilecek kâr ile hesaplanan cari F/K (P/E TTM) orandır. İkincisi ilerideki 4 çeyrekte elde edilmesi beklenen kâr ile hesaplanan gelecekteki F/K (Forward P/E) orandır. Yatırımcılar genellikle birinci yöntemi kullanırlar ancak borsalar beklentileri ve geleceğin fiyatlandığı piyasalar olduğundan gelecekteki F/K oranı daha önemli olmaktadır. Son 4 çeyrekte elde edilen kâr önümüzdeki 4 çeyrekte de elde edileceğinin garantisi yoktur.

Geçmiş 4 çeyrekte elde edilen kâr ile hesaplanan cari F/K oranlar yorumlanırken net kâr hangi kalemlerden elde edildiği dikkat edilmektedir. Şirketler bazı zamanlarda tek seferlik olan finansman, yatırım veya vergi gelirleri elde edebilmektedir. Örnek olarak döviz kurlarının sert bir şekilde yükseldiği 2018 yıllarında üçüncü çeyreğinde, döviz stoku bulunan şirketler yüksek kâr açıklamıştır ancak aynı yılın dördüncü çeyreğinde bu şirketler düşen kurdan zarar görmüştür ve görece düşük kârlar açıklamışlardır. Bu çeyreklerde F/K oranları yanıltıcı bir şekilde geri çekilmiş veya yükselmiştir.

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın