Kredi Çeşitleri ve Alma Şartları

Hayat standartlarımızın giderek daha da yükseldiği küresel ve kapitalist dünyada, kapitalizmin simgesi haline gelen bankalar, bize sundukları kredi fırsatları sayesinde hayatımızın daha da kolaylaşmasına olanak tanıyor.

Öyle ki para transfer ve para yatırma gibi basit banka işlemlerinin yanı sıra bazen de kredi çekmek amacıyla bankaların yolunu tutabiliyor, hayalimizdeki konuta ya da arabaya çektiğiniz krediler sayesinde oldukça kısa bir süre içerisinde kavuşabiliyoruz.

Ancak bazılarımız, istediği miktarda krediyi çekebilme şansına maalesef ki sahip olamayabiliyor.

Peki, en sık kullandığımız kredi çeşitleri ve alma şartları neler? Gelin bu soruyu birlikte yanıtlamaya çalışalım:

  • Kullanıldığı yere göre krediler:

Kredi çekme sebebimizin temel alındığı bu sınıflandırmaya göre krediler, konut kredisi, araç kredisi, ihtiyaç kredisi gibi farklı çeşitlere ayrılıyor.

Ödeme süresi krediden krediye değişiklik gösteren bu kredilerden yararlanmak isteyen kişilerin birtakım özellikleri taşıması gerekiyor.

Örneğin konut kredisi çekmek istediğinizde elinizde çekmek istediğiniz konutun %25’lik bölümünü karşılayabilecek kadar bir nakit paranızın olması bekleniyor. Çünkü bankalar, satın almayı düşündüğünüz konutun tamamını değil de %75 gibi büyük bir bölümünü karşılıyor.

  • Kullanım amaçlarına göre krediler:
Önerilen İçerik :   Bankaların Kredi Kararını Etkileyen Kredi Notu Nedir?

Bu sınıflandırmada ise krediyi hangi amaçla kullanacağınız dikkate alınıyor. Kullanım amaçlarına göre krediler, tüketim kredisi, üretim kredisi, yatırım kredisi gibi farklı sınıflarda değerlendiriliyor.

Kredi sınıflandırmasında kurumsal krediler, niteliğine göre krediler, vadesine göre krediler, teminata göre krediler vb. pek çok sınıflandırmaya da rastlayabiliyoruz.

  • Kredi Alma Şartları:

Özellikle söz konusu konut kredisi, araç kredisi ve ihtiyaç kredisi gibi tüketime yönelik krediler olduğunda bankalar, kredi taleplerinizi değerlendirirken ve size verebileceği kredi miktarını belirlerken pek çok faktörü göz önünde bulunduruyor.

Öncelikle istisnasız tüm bankalar, kredi almayı düşünen kişinin sigortalı bir işte çalışıp çalışmadığını dikkate alıyor.

Kredi alabilmek adına en az 3 aydır düzenli bir işte sigortalı olarak çalışıyor olmanız bekleniyor. Şayet sigortalı bir işte çalışmıyor, freelancer bir çalışan olarak kendi sigortanızı kendiniz ödüyorsanız, kredi alma şansınızın epey bir düşük olduğunu söyleyebiliriz.

  • Kredi Notu:

Bankaların yalnızca kredi kartı taleplerinizde değil kredi başvurularınızda da değerlendirdiği bir kriter olan kredi notu, daha önce kredi kartı borçlarınızı hangi aralıklarla ödediğinizden tutun da borçlarınızı ödeme sürenizde gecikme olup olmadığını bile dikkate alınarak hesaplanıyor.

Önerilen İçerik :   Provizyondaki İşlem Ne Demek, Ne Kadar Sürer?

Örneğin, kredi kartınızın borcunun sadece asgari miktarını ödemeniz, çoğu zaman kredi notunuzun düşmesine yol açıyor. Daha önce borcunu ödeyemediği için kredi kartı kapananların ise kredi çekebilme hakkı ciddi anlamda azalıyor.

Kredi notuyla ilgili detaylı bilgi için şu yazımızı okuyabilirsiniz : https://parabilgesi.com/kredi-notu-duser-2.html

 

YORUMLAR

    Bir Cevap Yazın